Zimski uspon na planinu Zavelim 1347 mnm


Ekipa od pet članova Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški (HPD Ljubuški) napravila je 29.12.2018. zimski uspon na planinu Zavelim (1347 mnm).

Planina Zavelim prostire se pograničnim područjem općina Posušje i Tomislavgrad i može joj se prići iz pravca posuških sela Vir, Zagorje i Zavelim ili sjevernom stranom iz mjesta Roško Polje u općini Tomislavgrad, koje je ovaj put izabrano za polaznu točku uspona. Sjeverna strana Zavelima bogata je gustom bukovom šumom i mnogobrojnim izvorima pitke vode (mjesna predaja kaže da ih je čak 77), od kojih su neki aktivni i za sušnih ljetnih mjeseci.

Na najviši vrh Kolakovac polazi se obično od izvora Močila, dobro uređenom stazom. Ova staza je najkraći ali ujedno i najteži put do vrha. Postoji i nekoliko alternativnih staza koje prate vodotok pojedinih  izvora, a moguća je i duža polukružna tura od Močila do izvora Lepuv. S Kolakovca se prema jugu pruža pogled na najviše dalmatinske vrhove među kojima pažnju plijeni sv. Jure, (za čistog i burovitog vremena vidi se i more), dok od sjevera dominiraju snijegom prekrivene Kamešnica, Tušnica i Cincar.

Galerija: